Quantcast
Channel: Rakkaudesta Vironperään
Viewing all 354 articles
Browse latest View live

Katto hohtaa helteissä

$
0
0

Mihin vaan katsoo, niin vihreys peittää näkymät. Tuntuu siltä, että puut ovat kasvaneet yhteen tien molemmin puolin muutamassa viikossa. Mutta uusi katto se hohtaa punaisenaan ja piristää näkymiä.


Vanha tiilikatto on nyt korvattu kevyemmällä peltikatolla. Tosin ulkonäkö on entisensä. Väri on virallisesti tiilenpunainen. Edellinen taisi olla jo aika tumman värinen. Tämä on jokatapauksessa paljon kirkkaampi.


Heinäkuu toi helteet ja kukkapenkit tursuavat kukkia. Nyt on perennojen juhla-aika. Sormustinkukat, pionit, ruusut, laukat ja monet muut tuskin mahtuvat penkkeihinsä kukkimaan.

Kukkia riittää poimittavaksi nyt maljakoihin.



Mukulapaloyrtti ja punavalkoiset yhdistelmät

$
0
0

Ihmettelin pitkin alkukesää, mitä kummallista olenkaan istuttanut kukkapenkkiini viime syksynä. Sieltä kasvoi kolme vahvaa ja pitkää kasvia, joissa on herttamaiset lehdet. Seurasin niiden kehitystä. Kun kukka-aiheet alkoivat tulla esiin, mieleeni hiipi jo epäilys, ovatko nämä rikkaruohoja. Hillitsin itseni ja päätin katsoa loppuun asti, mistä on kysymys. Vihdoin terälehdet alkoivat avautua ja sitten sytytti minullakin. Näiden täytyy olla niitä mukulapaloyrttejä.


Mukulapaloyrtit ovat jäykkävarsisia ja kookkaampia kuin sormustinkukat. Tämä kuvakulma vähän valehtelee. Väreiltään ne sopivat kivasti yhteen. Ja varsissa on tummaa punaa, joten vieressä kasvavat punaiset etelänruusuruohotkin ovat mukavia kavereita.


Etelänruusuruohon kukat ovat saman värisiä kuin sormustinkukan pisamat.


Jo useamman vuoden ajan olen kerännyt kukkapenkkiin vahvan punaisia ja valkoisia perennoja. Mielestäni punavalkeayhdistelmä on niin raikkaan kaunis heinäkuussa. Purppuraluppiot ovat avanneet tähkänsä ja valkeat malvat aloittelevat kukintaa. Aikaisemmista kesistä minulla on kokemus, että malvojen kukat jaksavat pitkään.


Tummanpunaiset isotähtiputket ja punavalkoiset harjaneilikat viihtyvät samaisessa kukkapenkissä.


Jaoin vanhan valtavan suuren pionin juurakon neljään osaan muutama vuosi sitten ja istutin pionin pikkutaimet punavalkeaan penkkiin. Tänä vuonna nuo 'Bowl of Beautyn' kukat sitten avautuivat. Näköjään pionit juurtuvat pitkään.


Toinen upea pioni on valkea pioni, jossa on aavistus kirkkaan punaista. Luulisin, että tämä on 'Shirley Temple'.


Jasmikkeet tuoksuvat pihalla. Tämän vuoden puolella syntynyt uusi ihminen tutustuu pihan kasveihin äitinsä opastuksella. Aloitettiin pihan puista ja pensaista. Kaikkia saa vähän koittaa. No, ruusuja ei kuitenkaan vielä.

Alapihalla

$
0
0

Huomasin etten ole ottanut juurikaan yleiskuvia pihalta. Nyt korjaan tilanteen. Tässä kuva alapihalta otettuna. Ylätalon ikkuna pilkistää kuvassa. Edessä on pyöreä pionipenkki, jossa kasvaa akileijojen lisäksi myös neilikkaruusu. Loppukesästä penkin valloittavat puuliljat.


Pionipenkissä kasvaa valkoisia ja vaaleanpunaisia pioneja. Runsaimmin näistä kukkii joka vuosi  valkoinen 'Duchesse de Nemours'. Se tuoksuu myös suloisesti.


Alalammen laidassa kasvaa mantsurian jalopähkinä. Sen kasvutapa on leveä. Tuntuu siltä, että se kasvaa vaan leveyssuunnassa toisin kuin kapeana pituutta hakeva japanin siipipähkinä sen vieressä. En ymmärtänyt jättää mantsurialaiselle tarpeeksi tilaa. Kaadan terijoen salavan sen toiselta puolelta jossakin vaiheessa. Lampi ei näy kuvassa. Saniaiset ovat lammen tällä reunalla ja ruttojuuret vastarannalla. Pellon valkea vuohenputkikasvusto näkyy kuvan yläosassa.


Alatalon terassilla on kutsuvasti aurinkotuoli, jota testasin viime viikonloppuna. En ole enää ihan kalpea. Pehmustetta siinä on turha pitää, koska koko ajan sataa. No nyt tuolissa näyttää sojottavan puutarhasakset. Niitä tarvitaan heinäkuussa.

Aurinkotuolin takana olevassa kukkapenkissä ovat harjaneilikat avautuneet. Olen itse kasvattanut ne siemenistä ystävän pyynnöstä. Harjaneilikat ovat monelle nostalgiakasveja. Itselläni ei ole mitään kokemusta harjaneilikoista aiemmin. Luulin niitä lyhyiksi kasveiksi ja istutin ne penkin etureunaan. Yllätyksekseni ne ovat lykännet pituutta koko kesän ja ovat sellaisia keskikokoisia perennoja, tai oikeasti ne ovat kaksivuotisia. Viime kesänä ne kehittivät lehtiruusukken ja nyt ne ovat vihdoinkin auenneet kolmessa kukkapenkissäni. Ajattelin leikata muutamasta kukat viimeistään elokuussa, josko ne kukkisivat vielä ensi vuonnakin. Osan voisi antaa siementää sitten ihan itsekseen. Sittenhän ne olisivat melkeinpä perennoja.


Pikkuruinen kaunokainen, jonka hankin jo keväällä navetan rinteeseen, on juurtunut hyvin ja lisää vaan kukkiaan. Sen yläpuolella kasvava luonnon matara on taipunut kauniisti sen ympärille. Tarkkasilmäinen pani merkille, että aurinkotuolin takana oleva kukkapenkki tursuaa mataraa. Tänä vuonna se on innostunut kasvamaan ja kukkimaan useammassakin paikassa, enkä ole halunnut sitä kitkeä pois. Mielestäni se on keveä ja kaunis luonnonkasvi ja sopii ihan hyvin kukkapenkkeihinkin.


Kaunokaisen takana karviainen kasvattaa marjojaan. Näitä supikoirat eivät ole vielä löytäneet. Karviaiset ovat niiden herkkua. Jos puskastasi häviävät karviaiset yön aikana, älä syytä naapuriasi. Todennäköisesti supit ovat olleet asialla.

Juuri ennen puolta yötä

$
0
0

Illalla kuului ukkosen jylinää. Nostelin sisään kaikki ulos unohtuneet tavarat. Odottelin, koska se tulee ihan päälle, mutta se ei tullut. Se sivuutti meidät tällä kertaa.
Havahduin pelloille laskeutuneeseen usvaan. Halusin kuvata sitä. Samalla innostuin kuvaamaan pihaa juuri ennen puolta yötä. Valo riitti juuri ja juuri. Pihavalot olivat jo syttyneet. Piha ja puutarha näyttivät niin eri näköisiltä tähän aikaan vuorokaudesta.


Puistoruusu Louise Odierien oksa on kasvanut taivaisiin asti ja se on taittunut lähes nurmen tasalle kukkien painosta.


Kirjoapteekkarinruusut avautuvat samaa tahtia tumman keijuangervon kukkien kanssa.


Pionipenkin valkeat pioninkukat jaksavat sulostuttaa edelleen.


Ylätalon vaaleanpunainen neilikkaruusu kukkii yhtä matkaa töytöangervon kanssa.


Rakastan sormustinkukkia tässä valossa. Ne hohtavat upeasti.


'Galahad' -ritarit juhlivat ja valaisevat maisemaa hämyssä.


Etelänruusuruohot kurkottelevat jasmikkeiden edustalla.
Hyvää yötä kaikille!
Nukkukaa hyvin!

Saaristomereltä kotipuutarhaan

$
0
0

Terveisiä Saaristomereltä! Kyllä merellä on mukavaa!
Seikkailtiin ystävän betonimoottoripurrella reitillä Hanko - Vänö - Kökar - Korppoo - Naantali. Tuulta ei ollut nimeksikään,  joten liikuttiin moottorilla. Ainoastaan kerran nostettiin purjeet. Merikotkia ei nähty tällä reissulla, mutta sen sijaan hylkeitä. Selvittiin yllättävän kuivina. Kun oltiin saatu vanha rouva Naantalin laituriin, alkoi sataa ja ukkostaa ihan kiitettävästi. 


Kotona on taas eri näköistä kuin lähtiessä.
Ruoho on kasvanut ja kaikki rehottaa. Alatalon edusta on aivan vaaleanpunaista pilveä vaan. Siellä kasvaa peruskasvina tummakeijuangervoa ja seassa on ruusuja - kirjoapteekkarinruusua ja Louise Odieria. Taustalla kukkii jasmike.


Puutarha ei ole ryhdissään. Kaikkialla on runsautta ja kasvit painuvat maahan kukkien painosta.


Tänä keväänä perustamassani puuliiterin sivupenkissä kukkivat harjaneilikat ja harmaakäenkukat ihailtavan tanakasti.


Ylätalon kukkapenkin harjaneilikat, valkeat malvat ja punaiset isotähtiputket kukkivat.


Samassa kukkapenkissä kukkivat korkeana myös rohtovirmajuuret, jotka ovat löytäneet tiensä penkkiin ihan itse.


Suurin osa pioneista on lakastunut. Vielä jotkut kukkivat kuten  'Krinkled White' .


Dramaattisen penkin 'Karl Rosenfeltit' kukkivat vasta nyt, koska ne kasvavat omenapuiden siimeksessä.


Nietospensaani on aivan täynnä nuppuja. Se aloittelee kukintaa.


Nietospensas on nyt muutaman vuoden kavattanut juuristoaan ja tänä vuonna se on tehnyt varsinaisen kasvupyrähdyksen. Ilokseni voin sanoa, että se on jo aika suurikokoinen ja hyvinvoiva.


Viimevuonna kasvattamani mustapäivänhatun taimet ovat venähtäneet ja alkavat kukkia.


Mustapäivänhattu on aika erikoisen näköinen ja pitkä  ilmestys. Se piristää mukavasti vaaleana kukkivaa penkkiä.


Aika hauskan yhdistelmän muodostavat myös purppuraluppion ja keijunkukan kukkaröyhyt.


Varjoliljat olivat kasvaneet niin suuriksi, että olivat ihan itse taittuneet. Pelastan ne maljakkoon.


Kuistin seinäruukkuun voi kerätä puutarhasta kukkia. Viimeiset orvokit piristävät keltaista kokonaisuutta.

Ruusuja ja isotähtiputkia

$
0
0

 Ihanaa olla lomalla!
Vietin turistipäivän siskon kanssa Tammisaaressa. Se on pieni ja idyllinen merenrantakaupunki. No, se kait kuuluu nykyään Raaseporiin, mutta kaikki puhuvat Tammisaaresta. Koluttiin kirppiksiä ja torin ympäristön muita putiikkeja. Löysin persoonallisen pellavamekon itselleni Saagasta. Sitä pitää paikallinen tekstiilitaiteilija.
Puutarhan kukkapenkit ovat saaneet taas villiintyä, kun olemme miehen kanssa keskittyneet tämän viikon sora-alueiden putsaamiseen. En suostu käyttämään mitään myrkkyjä, joten haraamista on riittänyt.


Ruusut eivät ole koskaan kukkineet niin runsaana kuin tänä kesänä. Tässä kukkii alapihan tumma neilikkaruusu. Se vaaleanpunainen neilikkaruusu kukkii yläpihalla.


Yläpihan uusimmassa kukkapenkissä kukkii maanpeiteruusu 'Aspirin rose'. Kukkapenkki on niin täynnä perennoja, että ruusuja ei ihan helposti enää penkistä löydä.


Ruusupenkissä kaikki ruusut ovat nyt kukassa. Kartanoruusu 'Tour de Malakot' tekee kukkia, jotka ovat nuppuisina vaaleanpunaisia, mutta muuttuvat kukinnan edistyessä sinipunaisiksi.


Ranskanruusu 'Charles de Millsin' kukat ovat kauniinmuotoisia.


Neidonruusupuska 'Maidens Blush'on levittäytynyt ihan ennennäkemättömiin mittoihinsa sateiden ansioista. Kukat ovat avautuessaan vaaleanpunaisia ja muuttuvat lähes valkoisiksi kukinnan edistyessä. Ne tuoksuvat suloisesti.


Heinäkuu on ruusujen lisäksi myös isotähtiputkien juhlaa. Ne ovat vaatimattomampia kuin ruusut, mutta kukkivat kauemmin. Lisäksi ne sopivat lähes, minkä tahansa kasvin kaveriksi todella hyvin. Ruusupenkkiinkin näitä voisi istuttaa.


Rannan saniaisten keskellä kasvaa sekä vaaleanpunaisia että valkoisia isotähtiputkia.


Tummanpunaiset isotähtiputket ovat kauniita valkoisen malvan kanssa.


Isotähtiputken kukinto on kaunis. Kasvia on paljon jalostettu ja siitä löytyy nykyisin valkean ja punaisen eri sävyjä. Jokainen löytää varmasti oman väri- ja sävysuosikkinsa.


Viime vuosina olen hankkinut aina muutaman isotähtiputken ja istuttanut niitä eri puolille puutarhaa. Kiitollisempaa ja helppohoitoisempaa perennaa saa hakea.

Tauko sateessa - äkkiä ulos!

$
0
0

Sadetta on tullut varmasti joka puolella Suomea ja monta päivää. Sisätiloissa oleskelu ei ole ainakaan pikkuväen mieleen. Täksi päiväksi oli luvattu aurinkoa, mutta sitä odottelimme illan suuhun asti. Kyllä ulkonaolo sitten maistuikin makealta - ensin mansikalle, sitten karviaiselle. Mustaherukat syljettiin suusta - no nehän olivat varmasti raakoja. Nyt ovat sitten heinät vuorossa.


Herneet maistuvat myös pikkumiehelle.


Kukkapenkissä kukkivat valkoiset kurjenpolvet, malvat ja harmaakäenkukat. Etelänruusuruohot tuovat sekaan iloista punaista.


Ranskan tulikukat ovat siementäneet vahvasti viime vuonna ja ympäri penkkiä nousee nyt kukintoja.


Kuningasliljat ovat nyt avautuneet.


Luulenpa, että kuningaslilja on kaikkein kaunein lilja vaikka monia muitakin kasvaa puutarhassa.


Kaiken valkean sekaan olen kylvänyt myös valkoista maitohorsmaa.


Kaikki ei kuitenkaan ole valkoista puutarhassa. Syyshohdekukat tuovat lämmintä oranssia kukkapenkkiin. Taustalla näkyy navetan heinäkärryt, johon olen istuttanut dalioita.


Suurikokoiset auringontähdet ovat myös saaneet levitä ympäri pihaa. Tämä yksilö on parkkeerannut keltajapaninangervon kupeelle.


Rantaan puolestaan levittäytyvät violetit ohdakkeet. Sen tarkempaa lajia en tunne, mutta pidän noista kovasti.


Rannassa kukkivat myös mustalaukat, jotka ovatkin oikeasti valkoisia.


Lumpeenkukat ovat avonaisina lammessa. Kesä on parhaimmillaan. Kunhan sade aina välillä vähän taukoaa, niin sen silloin uskoo.

Kuukauden puutarhakuva

$
0
0
Heinäkuun loppu alkaa häämöttää ja nyt on aika kuukauden puutarhakuvalle. Olen sitoutunut tekemään sen jokaisen kuukauden viimeisenä viikkona vuoden ajan. Tuntuu siltä, että poden rimakauhua tämän tehtävän edessä. Mistä voin löytää yhden hyvän kuvan, joka kuvaa parhaiten käsillä olevaa kuukautta. Koska se tuntuu nyt niin hankalalta, päätin tehdä yhden sikermän kuvia.
Olkaa hyvät!

                         


Mökkikeittiön uudistamista

$
0
0


Terveiset Pohjanmaalta!
Olen ollut sukumökillä monta päivää. Keittiö alkoi tuntua jo aika nukkavierulta. Joten pieni ehostus lienee paikallaan. Keittiön lattia, katto ja kaapit ovat kaikki puunvärisiä, joten pikkumuutos olisi ihan paikallaan. Isä uudisti keittiön 90-luvulla. Hän asensi uudet kaapistot tuolloin. Kaapistot saatiin sisareni keittiöremontista, joten nekin olivat jo nähneet elämää. Keittiönkaappien maalaus raikastaa varmasti tuota pientä tilaa.


Ilmat olivat juuri sopivia terassilla maalaamiseen. Nyt ei satanut eikä juuri paistanutkaan ja tuulikin  oli vähän hellittänyt. Sisareni kanssa pohdimme väritystä ja päädyimme sitten helmenharmaaseen. Mieheni kanssa yhteistuumin tartuimme urakkaan ja kahdessa päivässä homma saatiin maaliin.


Lähikaupastamme Keskiseltä hain vielä Vallilan maton ja verhokapan. Nyt on keittiö uudistunut ja siellä on mukava työskennellä. Pohditaan vielä liesituulettimen hankintaa.


Vanhan sukumökin vaaliminen tuntuu hyvältä. Paikka on ollut olemassa jo ennen syntymääni ja siihen liittyy runsaasti rakkaita muistoja.


Kotiin tultaessa kaikki paikat huutavat huomiota. Aloitin vadelmapuskista. Sirkalta saadut taimet ovat levinneet kiitettävästi ja tänä vuonna sato on suurempi kuin koskaan aiemmin. Mustaherukat ovat myös kypsyneet ja osa karviaisista.


Keväällä rakentamaamme navetan rinteen laattapengerryksen päälle istutetut krassit ovat roihahtaneet kasvuun  ja kukintaan.


Pengerryksen päälle istutetut daliat ovat myös vahvasti kukassa. Yritän sulkea silmäni kaikilta rikkaruohoilta ja kukkien ylikukinnoilta. Nyt keskitytään marjojen ja herneiden keräämiseen ja lämmöstä nauttimiseen. Saatiin meillekin lämpöisiä päiviä vihdoin.

Saimaan isokoskelot ja kukkapareja

$
0
0

Missä onkaan ihanampaa kuin vesillä tällaisina hellepäivinä!
Saimaalla seurasimme isokoskeloperhettä samaan aikaan kun aurinko väritti punaisellaan taivaan ja veden.


Lämpöistä on myös kotipuutarhassa.
Elokuun lämmöstä huumaantuneena kuvaan nyt ainoastaan puutarhan viehkeitä pariskuntia.


Tässä pitkän liiton suhteessa ovat isojaloangervo ja puulilja. Tätä samaa värisävyä toistavaa pariskuntaa olen kuvannut aiemminkin.


Uudempaa liittoa edustavat valkoinen ranskan tulikukka ja 'Dark Diamond'- daalia. Tätä spontaania liittoa sitoo myös sama värisävy. Näitä siis en ole itse tietoisesti yhyttänyt.


Lila tarhaväriminttu 'Prairie Night' ja valkea sinipallo-ohdake hengailevat hauskasti yhdessä ja täydentävät mukavasti toisiaan. Ylpeänä tunnustan kasvattaneeni tuon valkean pallokasvin siemenestä.


Kaikkein uusin yhdistelmä, jonka tieten tahtoen olen saanut aikaan on tänä keväänä vierekkäin istutetut tummimman punaisista tummin 'Backstage'-daalia ja vaalea punanieluinen 'Sweet sugar candy'-tarhapäivänlilja.


Ihan pakko on myös kuvata jo pitkään kesällä heilastelleita valkeita harmaakäenkukkia ja harjaneilikoita. Molemmat kasvit ovat kaksivuotisia ja ihan itse kasvatettuja.


Sitten vielä mennään ihan eri värimaailmaan. Keltainen ranskan tulikukka tekee tuttavuutta oranssien syyshohdekukkien kanssa.
Ensi kerralla sitten kenties mielenkiintoisia sinkkuja - saa nähdä!

Kukkaporkkana, Daucus carota 'Dara'

$
0
0

Edellisessä postauksessa esittelin helteiden huumassa kukkapenkkien ihastuttavia pariskuntia. Lupasin lopussa, että esittelen myös mielenkiintoisia sinkkuja. Tässä tulee nyt sitten uusi sinkkututtavuus, kukkaporkkana.


Löysin kukkaporkkanan Joyn siemenluettelosta keväällä ja kylvin siemenet maaliskuussa. Kasvi on valitettavasti yksivuotinen. Tämä on kukka, joka keventää kauniisti kukkapenkkejä ja tuo esiin viehättävällä tavalla loppukesän diivoja kuten liljoja. Tällä voi varmaan myös rakentaa keveitä niittymäisiä penkkejä.


Istutin taimet vihannestarhaan, samaan lavakaulukseen lehti- ja mustakaalien kanssa. Ei ihan paras paikka, koska kukkaporkkanat kasvavat paljon pidemmiksi, kuin osasin odottaa.


Kukkaporkkanani ovat vasta avautumisvaiheessa ja malttamattomana jo niitä kuvailen. Näiden, vielä melko lyhyiden valkoisten kukintojen taustalla näkyy mustakaali.


Samassa lavakauluksessa paistattelevat myös kosmoskukat kaunistamassa 'kaalilaatikkoa'.

Elokuun diivat

$
0
0

Kaikkein näyttävimmän puutarhakauden jälkeen myös elokuussa löytyy pihasta huomion kerääjiä. Liljat ovat näitä näyttäviä elokuun poseeraajia. Liljat ovat helppohoitoisia ja valinnanvaraa löytyy.


Istutin keväällä uusimpaan kukkapenkkiini kuusi kerrottua 'Spring Pink' Oriental-liljaa. Kukkapenkki on aika varjoisassa paikassa, joten vaaleat liljat oikein hohtavat siellä ja keräävät katseita.


Samaisen penkin aurinkoisempaan päähän löysi tiensä myös kolme "White Tiger"-tarhasarjaliljaa, joista nyt ensimmäinen on avautumassa. Kukka on kermanvalkoinen ja siinä on punaisia täpliä. Saa nähdä jääkö kukka tämän väriseksi vai muuttuuko se puhtaan valkoiseksi.


Rannassa on kukkinut jo jonkun aikaa vanhat 'Citronella'-tiikerililjat. Rakastan noita taaksepäin taipuneita nuokkuvia kukintoja. Myös kukkien sisällä olevat pilkut, jotka muistuttavat kesakoita, ovat mukavan pirteitä.


Ruusupenkin päässä on avautumassa kauniita vanhoja liljoja, joiden nimen olen unohtanut. Nämä näyttävät ehkä enemmän esitteen 'White Tiger'-liljoilta, kun ne uudet, jotka sen nimisinä keväällä tilasin. Liljojenkin kanssa sattuu usein yllätyksiä.


Alapihan vanhoja puuliljoja jaksan ihastella ja kuvata jatkuvasti.
Toinen elokuun diiva on pitkänhuiskea salkoruusu. Salkoruusut ovat siementäneet yläpihalla itsekseen ja kukkia nousee edelleen useita. Joissakin värit ovat vähän eri sävyisiä kuin aiempina kesinä.



Kuukauden puutarhakuva

$
0
0

Elokuun puutarhakuvaksi valitsin tarhasalkoruusun.
Kuvassa on tarhasalkoruusu, Alcea rosea, 'Creme de Cassis'.
Muutamaan vuoteen en ole salkoruusuja kasvattanut, kun ne näköjään kasvavat ihan itsekseenkin.
Periaatteessa salkoruusu luetaan kaksivuotisiin niin, että ensimmäisenä vuonna se kasvattaa lehtiruusukkeen ja sitten seuraavana vuonna se kukkii.
Viime keväänä näin siemenkaupassa mustaherukan värisiä salkoruusun siemeniä. Ihastuin tuohon väriin ja ostin siemenpusssin. Kylvöt onnistuivat hyvin ja sain useita lehtiruusukkeita. Loppukesästä istutin ruusukkkeet alapihalle. Tänä keväänä sieltä nousi ainoastaan yksi kukkavarsi. Kaikki muut olivat kuolleet talvella. Harmillista! Huono kukkapenkki varmaankin, koska yläpihalla noita on noussut ihan itsekseen.
Nautin nyt tuosta salkoruususta. Se on silmissäni joka päivä ja sen taustalla kukkii nyt parhaillaan mustilan hortensia. Ah tätä elokuun onnea!

Visiitti Arboretum Magnoliaan

$
0
0

Eilen illalla astuin tästä portista sisään. Pääsin Arboretum Magnolian opastetulle kierrokselle. Paikka sijaitsee Lohjan järven toisella puolella, Karkalinniemessä. Arboretumin emäntä Suvi Pohjola-Stenroos esitteli meille arboretuminsa suurimpia puulajeja. Kolmen hehtaarin alueelta oli valittava, mitä ehtii esitellä vajaassa kahdessa tunnissa.


Kaikki alkoi siitä, kun Suvi rakastui yli kymmenen vuotta sitten samettisumakkiin. Sitten se olikin menoa, eikä loppua ole näkyvissä. Kaikki on koettu kantapään kautta ja tässä puutarhassa on ymmärretty kasvupaikan merkitys. Oikea kasvi oikealle paikalle ja huolellinen kasvualueen perustaminen ovat tämän puutarhan ohjenuoria.


Alue on laaja ja siellä on valtavat korkeuserot. Mutta rinteissä monet ulkomailta peräisin olevat kasvit hyvin viihtyvätkin. Arboretum sisältää erilaisia polkuja. Kuvassa näkyvästä portista astutaan japanilaiseen puutarhaan.


Suvi ja miehensä Esa ovat opiskelleet japanilaisen puutarhan filosofiaa ja se istuu hyvin suomalaiseen havupohjaiseen järvimaisemaan.


Rinteessä lämpimien kallioiden syleilyssä on itse magnoliapolku. Isäntäväki kasvatti itse Mustilan taimistolta saadut magnoloiden alut kesämökin suojissa. Kun ne olivat vahvistuneet, ne pääsivät ulos. Ne kukkivat keväisin upeasti.
Kuvassa on riippakatsura, johon ihastuin iki hyväksi.


Jokilaakson rantamilla kasvaa  myös erilaisia perennoja ja pensaita, joihin emme ehtineet juurikaan paneutua.


Polut ovat todella hyvin hoidettuja ja puiden väliin on jätetty riittävästi kasvutilaa. Omassa puutarhassani en ole selvästikään osannut arvioida sitä, kuinka paljon kasvit ja varsinkin puut vievät tilaa. Puiden ympärille on istutettu maanpeiteperennoja ja vähän korkeampiakin perennoja hyvin kauniisti. Tämä puu tässä on jokin niistä trumpettipuista - luultavimmin keltatrumpetti, joka kukki parhaillaan.


Puutarhassa on runsaasti eksoottisia puita, mm. kiinanliljakanukka, mantsurian jalopähkinä, vaaleanpunainen hevoskastanja, sahalininkorkkipuu, kolmioka, kesälaakeri, coloradonheisiangervo, tuoksuepolettipuu ja monia vaahteroita, azaleoja ja rodoja.
Kaikkein harvinaisin ja mystisin on kuitenkin japanin pagodipuu, sophora japonika, joka on kuvassa.


Tässä paikassa on tehty paljon intohimoista työtä pieteetillä. Huolto- ja pysäköintialueetkin on esimerkillisesti hoidettu ja koristettu erikoisvaahteroin. Kuvassa on luultavimmin huntuvaahtera.


Sen lisäksi, että Arboretumissa asuu kasviystäviä, niin ei kierroksella voi välttyä huomaamasta, että kissat ovat myös isäntäväen sydäntä lähellä.
Menetin sydämeni tähän arboretumiin ja voin kuvitella, kuinka kaunis se on erityisesti alkukeväästä ja syksyn ruska-aikana.

Hyvästit kesälle

$
0
0

Kiitokset kesälle!
Tätä kesää odoteltiin pitkään saapuvaksi. Oli runsaasti tuulia ja sateita. Siitä selvittiin pukeutumisella ja asenteella. Ja toisaalta se myös helpotti puutarhassa työskentelyä. Lopuksi saatiin kauan kaivetut helteet. Koska niitä oltiin saatu odottaa, niistä myös osasi nauttia. Minäkin asettauduin muutaman kerran terassin lepotuoliin auringonottoasentoon hetkeksi. Ja annoin kaiken kasvaa puutarhassa. En saksinut enkä perannut. Marjoja sai kerätä kuivin käsin auringon syleilyssä.

Elokuun lämpöiset värit hehkuvat vielä tänään alapihalla. Keväällä aloitimme navetan rinteen parantamistyöt ja pengersimme osan alareunasta. Nyt se on peittynyt krassien, daalioiden ja auringonkukkien loistoon.


Puut ovat pääosin vielä vihreitä. Koivut ovat heittäneet jo keltaisia lehtiä nurmelle ja mantsurian jalopähkinän lehdissä on jo aavistus keltaista. Loppukesän hortensiat, liljat, päivänhatut, rantakukat ja asterit kukkivat. Suurin osa perennoista kasvattaa kuitenkin jo siemenkotiaan.
Luulenpa, että vedän paksummat pitkäthousut jalkaan ja kietoudun villatakiin huomenna.
Tervetuloa syksy!


Lavakaulusten satoa ja luontokoulua

$
0
0

Pihassa on useampia lavakauluksia ja niihin on kylvetty ihan perinteisiä kasvatteja: juureksia, herneitä, papuja, salaattia ja yrttejä. Herneitä on syöty ja salaattia on kerätty. Mutta tomaatit ovat vielä ihan vihreitä eikä kesäkurpitsaakaan ole vielä kerätty. Juurekset kaivan sovinnolla vasta lokakuussa ja lehtikaalit ja mustakaalitkin vasta loppusyksyllä.


Sen sijaan lavakauluksissani kukoistavat kukat. Niitä kylvin sinne tänne laatikoihin vähän piristämään vihannesten vihreää näkymää.



Sujautin muutaman gladioluksen mukulankin sinne hernepenkkiin vähän väriä antamaan.


Kaaleja tuskin erottaa kosmoskukkien ja kukkaporkkanoiden väleistä.
Miksi kukat viihtyvät lavakauluksissani, mutta vihannessatoni on aika onneton?
On se nyt viimeistään myönnettävä, että en niin paljon jaksa innostua noista syötävistä niin kuin kukista. Sen kyllä huomaa heikompinäköinenkin kun vilkaisee lavakauluksiani.


Minttukin saa kukkia vapaasti. Ensi keväänä kylvän rohkeasti enemmän kukkia keittiöpuutarhaan, koska ne siellä niin hyvin menestyvät.


Nuoresta asti meillä tutustutaan puutarhaan ja kasveihin. Tässä luontokoulu osa 1: tammi.


Luontokoulu osa 2: männyn käpy.

Syyskesää

$
0
0

Vaikka jo heitin hyvästit kesälle, en kuitenkaan vielä malta sitä kokonaan hylätä. Pidän vielä sen liepeestä kiinni ja puhun mieluusti syyskesästä. Vaikka syksy tekee jo kovasti tuloaan, on puutarhassa lämpöisinä päivinä vielä kesän tuntua. Ja osa kesän kukista vielä kukoistaa. Katso nyt tuota vaaleanpunaista kurtturuusua. Se kertoo, että emme ole vielä astuneet syksyyn kokonaan - vasta toinen jalka hapuilee....niinhän?


Tänään kävi aikamoinen surina vielä syysvuokoissa ja sinipallo-ohdakkeissa.


Puutarhassa on vielä liikkeellä sudenkorentoja - ihan sellaisia valtavan suuria ja vähän pienempiäkin.


Joku kesä voisi syventyä tutkimaan puutarhamme sudenkorentolajistoja. Niitä meinaan riittää.


Viime syksynä istutin muutaman syyspäivänhatun alapihalle. Nyt ne kukkivat sitten hanhikkien edustalla.


Ranskantulikukat pääsivät siementämään luvattoman paljon viime vuonna ja uusia yksilöitä pukkaa ylös yläpihalla koko ajan.


Pikkuprinsessatkin pärjäävät ihanissa hörhelömekoissaan ulkosalla. Tässä kutsutaan väkeä pihamaalta syömään.


Mutta se toinen jalka on jo askeltanut syksyn puolelle. Koreanvaahtera sen jo kertoo pukeutumalla punaiseen.


Illalla pimeä tulee jo niin aikaisin. Tekee mieli käpertyä tuoliin takan eteen ja ympäröidä itsensä hehkuvilla pihan kukkasilla.


Lämmintä syksyä

$
0
0

Syksyn värit näkyvät jo puutarhassa. Vaikka krassit hehkuvat vielä täydessä kukassa, niin auringonkukka on jo siirtynyt siementuotantoa kohti ja taustan pihlaja-angervot ovat pukeutuneet lämpöisiin ruskan väreihin.


Ruusuista meillä kukki enää neilikkaruusut. Suviruusuja koristavat kiulukat.


Punaruusun kiulukat ovat myös koristeelliset.


Yksi kauneimmista syysperennoista on varmasti tummalehtinen syyskimikki. Kaikkialla Suomessa se ei ehdi kukkaan. Meillä se ehtii hyvinkin. Tummat helminapit ovat nyt auenneet.


Tänään oli aikamoinen lentoliikenne näissä kukkavarsissa. Enimmäkseen oli liikkeellä kukkakärpäsiä.


Amurin korkkipuun lehdet alkavat vaihtaa jo keltaisempaan asuun.


Amurin korkkipuu istutettiin alalammen rannalle muutama vuosi sitten, kun siitä kaatui iso terijoensalava talvella.


Navetan eteläseinustalla kypsyy Zilga ja sen vieressä marja-aroniat.


Keväällä Paulan kylvämä chilipaprikan taimi kukkii meillä vasta nyt. Chilit eivät taida ehtiä valmistua tänä syksynä.

Liebster award - haaste ja vastauksia

$
0
0

Sain Navettapiialta, Pohojanmaan flikalta, tunnustuksen. Kiitos siitä! 
Samalla tunnustukseen liittyy 11 kysymystä, joihin vastataan. Tunnustus annetaan vuorostaan 5 - ll:lle merkitykselliselle, alle 200:n seuraajan bloggaajalle ja keksitään heille 11 mielenkiintoista kysymystä.

1.Aamu- vai iltaihimine?
1. Olen enempi aamuihminen, mutta käytännössä huomaan myös valvovani usein turhan myöhään. En vaan malta mennä nukkumaan ajoissa.
2. Puutarhasi färit?
Puutarhassa kukkivat varmasti kaiken väriset kukat. Minulla ei ole mitään inhokkeja.
Mutta toisaalta kyllä tykkään sommitella eri värisiä penkkejä tai tietyn värisiä kasveja vierekkäin.



Pidän hempeistä väreistä.



Minä pidän myös vahvoista väreistä ja dramaattisista väriyhdistelmistä.
Oranssi on ihana väri, johon löytyy myös paljon yhdistelmiä. Tiesitkö, että pinkki-oranssi on salarakas- yhdistelmä!

3.Onko sulla vesiaihe puutarhas?
Vettä löytyy pihasta. Meillä on kolme peräkkäistä lampea. Tai se viimeinen on lähinnä allas.



Tämä kuva on ylälammelta. Alkukesästä rannalla kasvaa keltakurjenmiekkoja. Taustalla näkyy lumpeenlehtiä.



Lammessa ui kultasäyneitä.

4.Omistatko pyärän?
Kyllä omistan pyörän, mutta mies sitä taitaa enimmäkseen ajaa.
5.Laulakko suihkus vai karaokes?
Olen suihkussalaulaja mieluummin. Pidän pienemmästä ja tutummasta yleisöstä. Ja kaikkein enimmin ihan pienistä. Sitten voi jo revitellä ihan omin sanoin ja tanssienkin.
6.Ensimmääne puutarhamuisto?
Pohjanmaan mummolan puutarha kaikkinensa: kukkapenkit, sorakäytävät, mansikkamaa, marjapensaat, syreenit ja keinu vaahteran alla.
7.Suasikkikukka?
Suosikkikukka on joka päivä eri kukka. Tänään se on keijunmekko.



8.Ookko ollu lentokonehen kyytis?
Olen ollut useasti. En vaan enää haluaisi matkustaa pitkiä matkoja.
9.Syäkkö aamupuurua vai kuittaakko kaffilla?
Kaffea pitää saada, mutta kyytipojaksi myös itsetehtyä marjajogurttia.


Tässä versiossa on rahkaa ja jogurttia, mustikoita, karviaisia ja tyrnimehua. Aika jytyä - herää varmasti.
10.Kuka teillä leikkaa nurmikon?
Mies leikkaa. Siitä olen oikein iloinen ja kiitollinen. Parhaillaan kuuluu pihalta ruohonleikkurin ääni.
11.Mitä harrastat talavella?
Nyt aloitin joogan taas muutaman vuoden tauon jälkeen. Ja sitten eri sorttista yhdistystoimintaa.

Haluan ojentaa tunnustuksen haasteineen edelleen seuraaville:

Mama's garden
Between
Kosmosta ja leijonankitaa
Aimarii
Mökkipuutarhassa

Ja pyydän heitä vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:
1. Mistä kuvittelet saaneesi kipinän puutarhaan, kasveihin, luontoon?
2. Oletko enemmän kukkien kasvattaja vai hyötyläinen?
3. Pidätkö enemmän kesäkukista, perennoista, pensaista vai puista? Tai missä suhteessa?
4. Missä koet onnistuneesi parhaiten puutarhassa?
5. Mitä opit puutarhassasi tänä kesänä? 
6. Minkä asian aioit jättää ehdottomasti tähän kesään. Ensi vuonna en....
7. Oletko tarkan työn tekijä puutarhassa vai annatko enemmän luontoäidin hoitaa sommitelmat?
8.Onko puutarhassasi taidetta, tonttuja, keijuja ja enkeleitä?
9. Mitä eläimiä asustelee pihassasi?
10. Minkälainen suhde sinulla on eläimiin?
11. Onko sinulla esikuvaa maailmalla? Jotakin puutarhuria tai puutarhaa?
Huom! Näihin kysymyksiin voi vastata myös niin, että korvaa sanan puutarha sanalla lähiluonto.

Suloista Sunnuntaita!

Vaahteroita

$
0
0

Keräsin vähän vaahteran lehtiä pihasta.
Vaahterat ovat erityisesti syksyn puita. Niin monissa on kaunis syysväritys. Lehtimuodotkin ovat hyvin koristeelliset. Puita on monen kokoisia. Ihan jokaiseen pihaan mahtuu takuulla ainakin yksi vaahtera.  Suurin osa yllä olevan kuvan vaahteroista jää aina pieniksi.
Vasemmassa yläkulmassa on kirjovaahtera 'Drummondii'. Sen vieressä on punalehtinen koreanvaahtera ja samasta puusta on myös alaoikealla oleva lehti. Keskellä on kaksi tummanpunaista verijapaninvaahteran 'Bloodgood' lehteä. Ne säilyttävät tummanpunaisen värin koko kesän. Kuvan keskellä oleva pikkuruinen lehti on vielä pienestä koreanperhosvaahterasta.


Onnellisia saavat olla ne, joiden pihaan mahtuu Suomen luonnossa kasvava metsävaahtera. Aurinkoisella paikalla se saa todella kauniin syysvärityksen. Meillä näitä on useita. Ensimmäinen puu, johon lapsena rakastuin oli vaahtera. Mummolan puutarhan keinua puutarhassa ympäröi suuri vaahtera.


Oikeassa yläkulmassa on liuskalehtinen hopeavaahtera ja sen vieressä pyöreämuotoinen pennsylvanian vaahtera. Nuo kaksi alempaa lehteä kuuluvat todennäköisesti sokerivaahteralle.


Pennsylvanian vaahterassa on sileät varret, joissa on valkeita pystyraitoja. Se muistuttaa minusta amurinvaahteraa. Ostin Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta amurinvaahteran taimen, mutta se ei selvinnyt meillä talvesta.


Muutama vuosi sitten istutimme sisääntuloon postilaatikoiden viereen kolme hopeavaahteraa. Ne istutettiin puron rannalle kosteaan paikkaan. Paikanvalinta onnistui, koska nämä ovat hujahtaneet pituutta jo aika lailla.


Sisääntulotien varteen on hankittu vuosittain Mustilan taimitarhalta muutamia vaahteroita. Näitäkin on kolme ja ne ovat mitä luultavimmin sokerivaahteroita. Harmi etten ole kirjoittanut kaikkien nimiä ylös.
Lisäksi olen istuttanut pihaan pari mongolian vaahteraa, joilla on ihanan vaaleanpunaiset lenninsiivet. Lapsena liimailimme mummolan puutarhan vaaheran lenninsiipiä nenän päälle.I
Innostuimme istuttamaan metsään kolme punalehtistä hurmevaahteraa, että sinnekin saisi vähän muutakin väriä kuin vihreää.
Viewing all 354 articles
Browse latest View live